Zen Wikipdia

Posted: October 4, 2015 at 3:50 am


without comments

A zen (avagy zen buddhizmus) a mahjna buddhizmust kvet iskolk sszefoglal japn elnevezse[forrs?]. Eredetileg Indiban gyakoroltk dhjna (dhyna, ) nven, ami Knban csan () nven vlt ismertt, majd innen terjedt tovbb Koreba, Japnba, s Vietnamba. A zenben klnleges hangslyt kap a zazen nven ismert lmeditci. Habr sok kvetje testi-szellemi gyakorlsnak tartja, a zent sokan vallsnak, illetve filozfiai rendszernek tekintik[forrs?].

A zen gykerei egszen az indiai buddhizmusig vezetnek vissza, br ott nem kpezi a buddhizmus egy nll gt. Neve a meditci szanszkrit megfeleljbl ("dhyna" () szrmazik. Ez a sz a knai nyelvbe gy kerlt be, mint chn (, egyszerstett ; magyar ejtse s gyakori rsa: csan). Ksbb, Koreban a szon, Vietnamban a thin, mg Japnban a zen nevet kapta. (Megjegyzend, hogy a csan, szon, thien, s zen pusztn a kzs knai karakter klnbz kiejtsei. Tantsaik ugyan tbb pontban is klnbzhetnek, de alapelveik azonosak.)

A hagyomny szerint a zen alapjait Knban rakta le egy indiai buddhista szerzetes, Bdhidharma (Japnban Daruma Daisi, Knban Da mo; Bdhidharma a Csola-dinasztia harmadik hercege volt, a Kanchipuram dli rszt ural szak-indiai Csola-g leszrmazottja). A hagyomny szerint Ksjapnak, Buddha tantvnynak 28. reinkarncija volt. A korai forrsok szerint i. sz. 520 krl hajzott a dl-knai Liang kirlysgba, ahol kinyilatkozta, hogy az nz cllal vghez vitt jcselekedetek haszontalanok a megvilgosods (lsd mg: bodhi) elrshez. Ezek utn egy Lojang melletti kolostorba vonult szak-Knban, ahol a legenda szerint kilenc vet tlttt meditcival egy sziklafal eltt. Tantvnyokat csak ezutn fogadott. Ksbb a knai Henan provincia Deng Feng megyjben hunyt el, a Sung-hegy Saolin Templomban ().

Ksbb Knban tanul koreai szerzetesek vittk tovbb hazjukba a csant, amit addigra mr titatott a knai taoizmus s kisebb rszben a konfucianizmus(Konfuciusnak kzel 2000 letvitelre vonatkoz szablya aztn sok modern llamalakulatnak is az alapja lett). Koreban a seon (ejtsd: szon) nevet kapta (amit nyugaton nha hibsan soenknt is emltenek).

A csan, a szon, s a zen elklnlten fejldtt hazjukban, s mra mindegyiknek nll identitsa alakult ki. Ugyan Knban, Koreban, Japnban, s msutt is a csaldfk kzvetlenl Bdhidharmtl erednek, vitathatatlanul kialakultak hitbeli s gyakorlati klnbsgek.

A japn rinzai zen filozfus, Szuzuki Daiszecu megfogalmazsban a gyakorls clja a szatori (Kens), azaz a megvilgosods. Ami azonban az indiai buddhistktl igazn megklnbztette a knai, koreai, s japn zen buddhistkat, az a gykeresen klnbz letmdjuk volt. Indiban fennmaradt a kolduls szoksa, mg Knban a trsadalmi krlmnyek egy kolostori rendszer kialakulst segtettk el, amiben az apt s a szerzetesek egyarnt htkznapi feladatokat vgeztek. Ilyen volt a fldmvels, csols, ptszet, hztarts, adminisztrci, s a gygyts gyakorlsa. Kvetkezskppen a zen ltal keresett megvilgosodsnak meg kellett felelnie a mindennapok okozta frusztrci tmasztotta elvrsoknak.

Az els zen ptrirkk:

Napjainkban a rinzai, a szt, s az baku iskola ltezik Japnban. A rindzai iskola szellemi alapjait a knai Linji (japnul Rindzai) tette le, amit aztn 1191-ben Eiszai honostott meg Japnban. A szt iskolt Eiszai tantvnya, Dgen hozta ltre, a knai csao-tungot alapul vve. Az baku iskolja pedig a 17. szzadban jelent meg, egy Ingen nev knai szerzetes kzvettsvel.

Nhny kortrs japn zen tant, mint Harada Daiun s Szuzuki Sunrj, les kritikval illetik a japn zent, mert szerintk az nem ms, mint res ritulk rendszere, nagyon kevs olyan kvetvel, aki elrte a megvilgosodst. lltsuk szerint napjainkra majdnem mindegyik japn templom aprl fira szll csaldi vllalkozss vlt, ahol a pap feladatai nagyrszt a temetsek levezetsre korltozdnak[forrs?].

Egyes japn zen szektkat s tantkat a msodik vilghborban kicscsosod japn militarista nacionalizmusban vllalt tevkenysgrt is rt kritika.[1]

A zen a buddhizmus egyik ga, s mint ilyen, gykerei mlyen Buddha tantsig nylnak, knai fejldsre utalnak azonban taoista s konfucianista vonsai. A zen g nmagt a Buddha Szv Iskolnak nevezi, s leszrmazst egszen Buddhig vezeti vissza. Gyakran a sztrk mindennapi recitlsa sorn felsoroljk az iskola tadsi vonalt, felsorolva az sszes dharma st, s a zent tovbbad tantkat.

A zen a buddhizmus szaki gnak, a mahajnnak a rsze[forrs?]. Ebbl addan szmos ponton klnbznek szoksai, gyakorlatai a dli thravda ghoz kpest.

A zen nyitottsgnak ksznheten a nem buddhistk krben is npszerv vlt, klnsen zsin kvl. Mivel a zennek nem ltezik hivatalos kormnyz testlete, szinte lehetetlen brmilyen hiteles leszrmazsi gat is eretneknek minsteni. Az alapelv az, hogy brmilyen hiteles zen iskolnak vissza kell tudnia vezetnie tantinak leszrmazst Japnba, Koreba, Vietnamba, vagy Knba.

Read more from the original source:
Zen Wikipdia

Related Post

Written by simmons |

October 4th, 2015 at 3:50 am

Posted in Zen